ATC (luchtverkeersleider)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

atcsessie

ALGEMEEN
Uiteraard is het ook de bedoeling dat het ATC-gebeuren bij DFN zo laagdrempelig als mogelijk is. We stellen echter toch minimale eisen aan het ATC-en omdat het tijdens de sessies steeds drukker wordt. Wil je ATC-en? stuur dan een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor verdere informatie.
Je kunt ook je vragen stellen op de speciale ATC deel op ons forum!

TIPS
Als je al enige tijd meevliegt met de DFN-sessies heb je waarschijnlijk al een aardig idee van wat er van een ATC gevraagd wordt. Die kennis is eigenlijk al voldoende om zelf de ATC uit te proberen.

ATC2002

Heb je weinig ervaring met het ATC-gebeuren, dan is het advies om eens alle voorbeelden van het VFR-menu (RT) en het IFR-menu (RT) rustig door te lezen. NIET uit het hoofd leren, maar ALLEEN doorlezen. Probeer de verschillende fases zo te bekijken, dat
je de logica van het taaltje en de logische volgorde ziet. Maak eventueel voor jezelf een kort
lijstje met de volgens jou belangrijkste teksten.
Niet alleen bij het VFR-vliegen, maar ook en vooral in de IFR-sessies houden wij het bij DFN simpel. Naast het vliegen moet er ook ruimte voor gezelligheid zijn. We doen dus niet alles strak volgens "het boekje".
De ATC beperkt zich voornamelijk tot pushback en startup-clearance, taxi-clearance en takeoff-clearance bij vertrek.

 

ATC2003

Eventueel volgen wat koers- en hoogte opdrachten tijdens de vlucht.
Bij de nadering zal ATC zorgen dat de vliegers mooi in een “treintje” naar de baan begeleid worden, veelal via ILS. Uiteraard mag er niet geland worden zonder landing-clearance, dus daar zorgt ATC in elk geval voor.
Wat dan nog volgt zijn taxi-clearance en soms nog het afsluiten van het flightplan en het geven van de beroemde “switching off-clearance”.

ATC2004

SOFTWARE

De software die we gebruiken is ATC-PIE. Met dit programma krijg je een echt ATC scherm en kun je alle via SWIFT ingelogde vliegtuigen zien. Headings/vectoren zijn makkelijk te geven.

BADGE
Als je het leuk vindt, kun je ook je ATC badge halen!

Zie voor meer informatie de verschillende pdf-bestanden over RT in het VFR-menu en het IFR-menu.

Zie bovendien de PDF-file voor als je je ATC badge wilt halen.

Menu ATC badge